Govt High School Assistant Teacher Question Solutions 2019

Govt High School Assistant Teacher Question Solution 2019 Has Been Available On My Daily Result Bd Website.
BPSC Non-cadre Assistant Teacher exam is on today 6th September 2019, PSC Government High School  Teacher Exam Question Solution. PSC High School Assistant Teacher Question Solution. PSC Govt Assistant Teacher Question solution. সরকারি মাধ্যমিক বিদ্যালয়ের সহকারি শিক্ষক নিয়োগ পরীক্ষার প্রশ্ন সমাধান। So here you can get all 200 MCQ answer. In order to get a High School Assistant Teacher Question Answer, reading below.

Exam Name of Exam: Assistant Teacher
Exam Type: MCQ
Total Marks: 200.
Date of Exam: 6 September 2019
Time of Exam: 10.00 AM to 12.00 PM/
Total MCQ candidate: 2,35,293
Total Vacancy was: 1375

Govt High School Assistant Teacher Question Solution 2019

Govt High School Assistant Teacher Question Solution 2019

01. বিশ্ব বাজারে বাংলাদেশের ব্ল্যাক বেঙ্গল ছাগলের চামড়া কী নামে পরিচিত? – কুষ্টিয়া গ্রেড

02. ‘সাত গম্বুজ’ মসজিদ কোথায় অবস্থিত? – ঢাকার মোহাম্মদপুরে

03. বাংলাদেশের ক্রীড়া শিক্ষাপ্রতিষ্ঠান কোথায় অবস্থিত? – জিরানী বাজার

04. পাটের জিন বিন্যাস আবিষ্কার করেন কে? – ডঃ মাকসুদুল হক

05. বাংলাদেশের বৈদেশিক মুদ্রা আয়ের প্রধান খাত কোনটি? – তৈরি পোশাক

06. বর্তমান বিশ্বের সর্বোচ্চ প্রাকৃতিক রাবার উৎপাদনকারী দেশ কোনটি? – ইন্দোনেশিয়া

07. ‘Seven Sisters’ বলতে কী বোঝায়? – ভারতের সাতটি অঙ্গরাজ্য

08. ‘Statue of Unity’ কোন দেশে অবস্থিত? – ভারত

09. ‘Extradition treaty’ হলো ___। – অপরাধী প্রত্যর্পণ চুক্তি

10. ‘অক্টোবর বিপ্লব’ কোন দেশে সংঘটিত হয়? – রাশিয়া

11. মার্কিন প্রেসিডেন্ট ‘ডোনাল্ড ট্রাম্প’ কততম প্রেসিডেন্ট? – ৪৫তম

12. আনুষ্ঠানিকভাবে ‘বিশ্ব ঐতিহ্য এলাকা‘ কোন সংস্থা ঘোষণা করে? – ইউনেস্কো

13. হাইতির জাতীয় মুদ্রার নাম কী? – গুর্দে

14. ‘ম্যাকমোহন লাইন’ কোন কোন দেশের সীমানা নির্ধারণ লাইন? – চীন ও ভারত

15. ‘সেন্ট হেলেনা দ্বীপ’ কোন মহাসাগরে অবস্থিত? – আটলান্টিক মহাসাগর

16. লোকসংখ্যায় বিশ্বের সবচেয়ে ছোট দেশ কোনটি? – ভ্যাটিকান সিটি

17. ‘শেখ হাসিনা বিশ্ববিদ্যালয়’ কোথায় অবস্থিত? – নেত্রকোনা

18. পাবলিক সার্ভিস কমিশনের চেয়ারম্যানের নিয়োগকারী কে? – রাষ্ট্রপতি

19. কত জন বিশিষ্ট নাগরিক ‘একুশে পদক ২০১৯’ এ ভূষিত হয়েছেন? – ২১ জন

20. ভবদহ বিল কোন জেলায় অবস্থিত? – যশোর

21. ‘বঙ্গবন্ধু গোল্ডকাপ ফুটবল‘ – এর অভিষেক কবে হয়? – ১৯৯৬ সালে

22. তমদ্দুন মজলিস সংগঠনটি কিসের সাথে সম্পৃক্ত ছিল? – ভাষা আন্দোলন

23. জাতিসংঘের বর্তমান মহাসচিব কোন দেশের নাগরিক? – পর্তুগাল

24. বিশ্বের দীর্ঘতম নদী কোনটি? – নীলনদ

25. বিশ্বের বৃহত্তম মরুভূমি কোনটি? – সাহারা

26. ভারত কবে প্রজাতন্ত্র পরিণত হয়? – ২৬ জানুয়ারি, ১৯৫০

27. পৃথিবীর সর্বাপেক্ষা খর্বাকার জাতি ‘পিগমি’_রা কোন দেশের অধিবাসী? – কঙ্গো (আফ্রিকা)

28. বিশ্বের প্রথম মহিলা প্রেসিডেন্ট কে? – ইসাবেল পেরন

29. ‘লীগ অব নেশনস’ প্রতিষ্ঠা হয় কবে? – ১৯২০ সালে

30. জোট নিরপেক্ষ আন্দোলন (NAM)-এর সদর দপ্তর কোথায়? – সঠিক উত্তর- জাকার্তা (ইন্দোনেশিয়া)

31. ‘বিশ্ব মা দিবস’ কোনটি? – মে মাসের দ্বিতীয় রবিবার (May 10)

32. বাংলাদেশের সংবিধান অনুযায়ী সংসদ সদস্য পদে নির্বাচনে প্রার্থী হওয়ার সর্বনিম্ন বয়স কত? – ২৫

33. সংবিধানে তত্ত্বাবধায়ক সরকার ব্যবস্থা বিলোপ করা হয় কততম সংশোধনীতে? – পঞ্চদশ

34. ‘১৯৫২ সালের ২১শে ফেব্রেুয়ারি বঙ্গাব্দ কত তারিখ ছিল? – ৮ ফাগুন

35. ‘ছিয়াত্তরের মন্বন্তর’ বাংলা কোন সালে হয়? – ১১৭৬ সালে

36. কোনটি প্রত্নতাত্ত্বিক স্থান হিসেবে বিবেচ্য নয়? – সুন্দরবন

37. একমাত্র খেতাবপ্রাপ্ত উপজাতি মুক্তিযোদ্ধার নাম কী? – ইউ কে চিং

38. মুক্তিযুদ্ধে সর্বশেষ শহীদ হন কোন বীরশ্রেষ্ঠ? – ক্যাপ্টেন মহিউদ্দীন জাহাঙ্গীর

39. বাংলাদেশের প্রথম রাষ্ট্রপতির নাম কী? – বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবুর রহমান

40. ‘জাগ্রত চৌরঙ্গী’ ভাস্কর্যটি কোথায় অবস্থিত? – জয়দেবপুর

আজকে অনুষ্ঠিত নন ক্যাডার প্রশ্নের ইংরেজি প্রশ্নের সমাধান সরকারি স্কুলের।
He said, Mr. Kamal “Good Morning”
Ans. He wished mr Kamal good morning.
2) correct sentence
Ans. One of my friends is a lawer.
3) antonym for honorary
Ans. Salaried.
4) may god help you
Ans. Optative sentence.
5) cattle is a
Ans. Collective noun.
6) girl is a
Ans. Common noun.
7) father put—— some money for his daughter
Ans. Aside.
8) vital is a
Ans. Adjective
9) a poem of fourteen lines
Ans. Sonnet
10) nota bene
Ans. For example
11) i knew him passive voice..
Ans. He was known to me.
12) let it be done active form
Ans. Do it.
13) i can not……what u say.
Ans. Make out.
14) the examination——- before i reached the hall
Ans. Had started
15) swimming is a good exercise
Ans. Gerund.
16) i know better
Ans. Adverb.
17) medha was writing a letter
Ans. A letter was being written by Medha.
18) correct sentence
Why have u done this??
19) ecological is related to
Ans. Environment.
20) choose the correct spelling
Ans. Misspell
21) shakespeare is mostly famous for his
Ans. Plays.
22) the rime of the ancient mariner written by
Ans. S.t. coleridge
23) he is poor but honest
Ans. But is a conjunction.
24) many people of our country live— hand to mouth
Ans. From
25) milk is a—-food
Ans. Nutritious
26) specialist for heart disease
Ans. A cardiologist.
27) it is high time — the place
Ans. Left.
28) dogs bark..horses
Ans. Neigh
29
few and far between means
Ans. Rarely
30) tertiary
Ans. Third in order.
31) plural number
Ans. Data.
32) singular number
Ans. Phenomenon
33) dear verb
Ans. Endear
34) masculine gender
Ans.drone
35) feminine gender
Ans. Bitch
36) at last the beast in him got— upper
hand
Ans. The
37) i saw —beggar
Ans. A one eyed.
38) parent means
Ans. Father and mother.
39) he succeeded by dint— hard labour.
Ans. Of
40) a stitch in time— nine
Ans. Saves.
41) hardly means
Ans. Almost not.
42) correct sentence
Ans. The old man died yesterday.
43) the teacher is popular— his students
Ans. To
44) alexander fleming—+penicilin
Ans. Invented.
45) lunar is related to
Ans. Moon.
46) to read between the lines
Ans. To read carefully to find hidden meaning.
47) inimical antonym..
Ans. Friendly.
48. Related not to street
Ans. Lagoon.
49. Noun form of the word waste
Ans. Wastage

Govt High School Assistant Teacher Question Solution 2019

High School Assistant Teacher Bangla Question Answer

Non-Cadre High School English Question Solution

Govt Teacher Exam General Knowledge Question Solve

Math and Mental Skills Question Solution